mese cikk

Ősidők óta a mesélés mindig is része volt világunknak. Régen szájról-szájra terjedtek a történetek, melyeken keresztül a gyermekek megismerték környezetüket, amiben élnek, családjuk és népük történelmét. Legendák, mítoszok, hősök keltek életre. Ezekből a mesékből tanultak, erőt merítettek, feldolgozták a tapasztaltakat, megtartottak hagyományaikat.

Egy jó mese ma is pozitív hatással van gyermekünk számára. Már pici kortól a szülők hangja, a ritmusos mondókákon keresztül megnyugtatja a babát. Növekedésével lassan kialakul a szövegértése, mellyel elősegítjük a beszédfejlődését, valamint gazdagítjuk szókincsét. A mese élénkíti gyermekünk képzelőerejét, tágítja érdeklődési körét. A meséknek hatalmas ereje van, mivel segít gyermekünknek megérteni és feldolgozni az élet történéseit, a körülötte zajló mindennapi eseményeket, vigasztalnak, bátorítanak, megnevettetnek, biztatnak, javítják a gyerek környezetével való kapcsolatát. Segít különbséget tenni a jó és a rossz között.

Egyre nagyobb szükség van a mesék gyógyító hatására, nemcsak a gyermek olvasóvá nevelése miatt. Ha a gyerekek élethelyzetében a kihívások, a megoldandó problémák megegyeznek azokkal, melyek a mesére jellemzőek, akkor teljesen átélik a főhős küzdelmeit, és saját életükre adoptálják a megoldásokat. A mese segítségével a gyermek önmagát fedezi fel, miközben azonosulni tud a főszereplő gondolataival, küzdelmeivel, cselekedeteivel.

A lebilincselő és fontos tanulságot rejtő mese, a teremtő képzelet és a vágyteljesítő erő segítségével a gyermek a főhőssel együtt végigjárja a nehézségek és a megpróbáltatások útját, melyek segítenek neki legyőzni a félelmeit, frusztrációit, megtalálni nehézségeire a megoldást, hogy mihamarabb visszatérhessen a megszokott hétköznapokba.

Nem utolsó sorban, az olvasás közben szülő-gyermek meghitt összebújás, közelebb hozza egymáshoz őket, értékes időt és felbecsülhetetlen nyomot hagyva maga után.

Legyen meghitt, szeretetben és élményben gazdag ünnep az idei, mely közelebbhoz egymáshoz mindenkit!

Scur Katalin